assalammualaikum dan salam sejahtera buat sidang pembaca sekalian..
apabila anda membaca tajuk entry saya ni mesti anda tertanya-tanya kenapa saya meletakan nama " anjeku sayang"? ni bukan apa, karipap ni merupakan kegemaran my ehem2... so... paham2 le... :3
ok..
la kita teruskan dengan resepi kita..
karipapni kalau makan memang sedap so nak buat dia pon sedap la jugak..
hahaha...
kita mulakan dengan bahan-bahannya:
=:) kulit karipap
--> 500g tepung gandum
--> 2 sudu besar mentega
--> 2 sudu besar minyak masak
--> air masak yang telah dicampur bersama dengan garam
=:) inti karipap
--> 1kg ubi kentang dipotong dadu
-->1 biji bawang besar juga dipotong dadu
--> 3 sudu besar serbuk kari daging
--> 400g daging kisar
--> 1 stok ayam
--> 4 biji bawang kecil
-->1 biji bawang besar
--> 3 biji bawang putih
-->1 inci halia
-->3 tangkai daun kari
--> air secukupnya
--> garam
-->minyak untuk menumis
baiklah mesti anda dah tak sabar dah kan nak mengetahui cara membuatnya..
sekarang kita teruskan dengan cara-cara untuk membuatnya pula
=:) kulit karipap
-->panaskan minyak masak bersama mentega dan biarkan ia mendidih
--> sediakan mangkuk yang tahan panas untuk mengadun tepung.
--> kemdian masukkan tepung ke dalam mangkuk tadi dan buat lubang di tengah-tengah mangkuk tadi
seperti gunung berapi.
--> tuangkan campuran minyak tadi dalam lubang yang telah kita buat pada tepung tadi dan kacau dengan
dengan pantas sehingga sebati.
--> kemudian masukan air masak yang telah dicampur dengan garam dan uli sehingga menjadi doh.
=:) inti karipap
--> tumbuk@ kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih & halia.
--> kemudian panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk@ kisar tadi dengan daun kari
sehingga naik bau.
--> masukan bawang besar yang dipotong dadu tadi bersama serbuk kari ke dalam tumisan tadi sehingga
naik minyak. pastikan anda sentiasa mengacau tumisan kita ini agar ia tidak hangus.
--> kemudian masukan daging kisar bersama sedikit air dan biarkan sebentar.
--> setelah itu masukan ubi kentang bersama stok ayam dan garam. kemudian masukan sedikit air sehingga
bahan-bahan tadi tenggelam. (agak-agak ja)
--> biarkan ubi kentang empuk dengan menggunakan api yang kecil. kemudian masukan garam dan kacau
sekali-sekala.
--> biarkan seketika sebelum api ditutup.
*di atas ni ada beberapa contoh inti karipap yang sempat di sedut dekat internet...
=:) karipap
--> ambik doh tadi dan bahagikan kepada bahagian-bahagian kecil.
--> kemudian ambil 1 bahagian kecil tadi dan canaikan ia.
--> masukan inti karipap tadi dan kimpal dengan kemas agar intinya tidak keluar.
--> ulang langkah tadi sehingga doh dan inti tadi habis
--> seterusnya panaskan minyak dan goreng karipap tadi.
-->setelah itu angkat karipap tadi dan biarkan seketika.
--> karipap siap untuk dimakan.
* diatas ni pon contoh karipap yang sempat di sedut dekat internet..
baiklah saya rasa setakat ini sahaja entry saya untuk kali ini. kerana saya tahu anda mesti dah tak larat nak baca dah. oleh itu saya ucapkan terima kasih kerana sudi membaca entry kali ini.
akhir kata saya ucapkan assalammualaikum & moga bertemu lagi dalam entry akan datang..
--> 1 stok ayam
--> 4 biji bawang kecil
-->1 biji bawang besar
--> 3 biji bawang putih
-->1 inci halia
-->3 tangkai daun kari
--> air secukupnya
--> garam
-->minyak untuk menumis
baiklah mesti anda dah tak sabar dah kan nak mengetahui cara membuatnya..
sekarang kita teruskan dengan cara-cara untuk membuatnya pula
=:) kulit karipap
-->panaskan minyak masak bersama mentega dan biarkan ia mendidih
--> sediakan mangkuk yang tahan panas untuk mengadun tepung.
--> kemdian masukkan tepung ke dalam mangkuk tadi dan buat lubang di tengah-tengah mangkuk tadi
seperti gunung berapi.
--> tuangkan campuran minyak tadi dalam lubang yang telah kita buat pada tepung tadi dan kacau dengan
dengan pantas sehingga sebati.
--> kemudian masukan air masak yang telah dicampur dengan garam dan uli sehingga menjadi doh.
=:) inti karipap
--> tumbuk@ kisar bawang besar, bawang merah, bawang putih & halia.
--> kemudian panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang telah ditumbuk@ kisar tadi dengan daun kari
sehingga naik bau.
--> masukan bawang besar yang dipotong dadu tadi bersama serbuk kari ke dalam tumisan tadi sehingga
naik minyak. pastikan anda sentiasa mengacau tumisan kita ini agar ia tidak hangus.
--> kemudian masukan daging kisar bersama sedikit air dan biarkan sebentar.
--> setelah itu masukan ubi kentang bersama stok ayam dan garam. kemudian masukan sedikit air sehingga
bahan-bahan tadi tenggelam. (agak-agak ja)
--> biarkan ubi kentang empuk dengan menggunakan api yang kecil. kemudian masukan garam dan kacau
sekali-sekala.
--> biarkan seketika sebelum api ditutup.
*di atas ni ada beberapa contoh inti karipap yang sempat di sedut dekat internet...
=:) karipap
--> ambik doh tadi dan bahagikan kepada bahagian-bahagian kecil.
--> kemudian ambil 1 bahagian kecil tadi dan canaikan ia.
--> masukan inti karipap tadi dan kimpal dengan kemas agar intinya tidak keluar.
--> ulang langkah tadi sehingga doh dan inti tadi habis
--> seterusnya panaskan minyak dan goreng karipap tadi.
-->setelah itu angkat karipap tadi dan biarkan seketika.
--> karipap siap untuk dimakan.
* diatas ni pon contoh karipap yang sempat di sedut dekat internet..
baiklah saya rasa setakat ini sahaja entry saya untuk kali ini. kerana saya tahu anda mesti dah tak larat nak baca dah. oleh itu saya ucapkan terima kasih kerana sudi membaca entry kali ini.
akhir kata saya ucapkan assalammualaikum & moga bertemu lagi dalam entry akan datang..
1 comment:
sedap weyh... thanks kongsi respi,.. bagi aku sikit hohoho
Post a Comment